Gostovanje spletnih strani doma ali v tujini?

Odločili ste se, da se boste s spletno stranjo predstavili na internetu. Domeno ste že registrirali, odločiti pa se morate še za ponudnika gostovanja spletnih strani. Z nekaj brskanja po spletu ste opazili, da je ponudnikov malo morje, zato ne veste, za koga bi se odločili. Kaj lahko storite v takšnem primeru?

Najprej morate vedeti, da storitev, ki ji pravimo gostovanje spletnih strani, lahko naročite doma ali v tujini. Če ste morda našli tujega ponudnika gostovanja, ki vam omogoča najem strežnika že za nekaj dolarjev mesečno, pa vsekakor velja razmisliti, če bi bila odločitev zanj smiselna. Od lokacije strežnika oziroma ponudnika gostovanja sta namreč odvisni vsaj dve stvari, vredni omembe.

Prva je zagotovo hitrost oziroma odzivnost strežnika. Od odzivnosti je odvisno, kako hitro se bo spletna stran prikazala na računalniku obiskovalca. Če bo spletna stran gostovala v New Yorku, obiskal pa jo bo spletni obiskovalec iz Slovenije, bo nalaganje strani vzelo dlje časa, kot če bi stran gostovala na strežniku, lociranemu v Sloveniji. Vedeti morate, da uporabniki spleta danes nimajo veliko časa in potrpežljivosti, zato jih v primeru počasne strani večina odide h konkurenci, še preden se stran v celoti prikaže. Poleg tega pa počasno gostovanje spletnih strani na neodzivnih strežnikih moti tudi iskalnik Google, ki spletne strani prav zaradi njihove počasnosti kaznuje z nižjimi uvrstitvami v iskalniku. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da nižje uvrstitve pomenijo manjšo obiskanost spletne strani.

Druga stvar, ki jo moramo omeniti, ko se odločamo za gostovanje spletnih strani doma ali v tujini, pa je povezana s podporno službo. Večina strank se zaradi različnih težav sem in tja obrne na podporo, kateri je težavo mnogo lažje pojasniti v domačem jeziku. To še posebej velja v primeru, ko se stranka na storitev spletnega gostovanja ne spozna najbolje. V Sloveniji najboljši ponudniki nudijo podporo strankam 24 ur na dan in 7 dni v tednu, odgovori pa so podani takoj, npr. v roku pol ure. To je v primeru nedelujoče strani še kako pomembno, saj vsaka nadaljnja minuta lahko predstavlja večjo poslovno izgubo. Hkrati morate vedeti, da veliki tuji ponudniki gostujejo na tisoče in tisoče spletnih strani, kar pogosto pripelje do preobremenjenosti podporne službe.

Če boste torej s spletno stranjo želeli osvojiti domači trg, je prava izbira gostovanje spletne strani pri domačem ponudniku. V nasprotnem primeru pa velja izbrati tujega ponudnika, vendar se pred zakupom storitve prepričajte, kako odzivna je njihova podporna služba.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja